duminică, ianuarie 03, 2010

noua structura de invatamant romanesc 2010

Noua structura de invatamant romanesc aplicata din septembrie 2010

Prezent într-o emisiune difuzată aseară la OTV, preşedintele Traian Băsescu a declarat că şirul disponibilizărilor din învăţământ nu va fi limitat la programul de reducere a posturilor dezvoltat de cabinetul Boc. Sindicatele anunţă că vor contesta în instanţă decizia Executivului.

Băsescu a spus că se aşteaptă şi ca numărul materiilor studiate de liceeni să fie redus de la 13-14 la 6-7 pe an. Astfel, alţi dăscăli vor trebui să îşi caute un nou loc de muncă.

“Eu sper că anul şcolar 2010-2011 va începe în cu totul altă structură de învăţământ. De exemplu, copiii învaţă astăzi la liceu 13 materii, chiar 14 materii. Într-un sistem de educaţie reformat, numărul de materii trebuie să fie 6-7 materii pe an. Dacă se face şi reforma curiculară, există posibilitatea unei disponibilizări mai ample”, a afirmat şeful statului.

Aceştia se vor alătura celor 33.000 de cadre din învăţământul preuniversitar care vor fi disponibilizate în cursul anului viitor. Practic, personalul va fi redus cu 10%, la 306.000 locuri bugetate. Potrivit hotărârii de Guvern, disponibilizările se vor face etapizat, respectiv până la 31 august şi 31 decembrie 2010.

Astfel, Executivul a decis ca aproximativ 15.000 de locuri de muncă din învăţământul preuniversitar să fie desfiinţate în prima parte a anului viitor, pentru reducerea costurilor din sistemul public. Măsura vizează 6.000 de posturi ocupate de dascălii ieşiţi la pensie, diferenţa fiind acoperită de posturi auxiliare. Decizia nu vizează personalul didactic calificat, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Decizia Guvernului a stârnit nemulţumirea sindicaliştilor din învăţământ, care susţin că vor contesta acest "abuz" în instanţă.

"Nu se poate să dai o ordonanţă de urgenţă fără să o discuţi în comisiile de dialog social, în Consiliul Economic şi Social şi fără să consulţi sindicatele. Nu ştim exact cum se vor face aceste reduceri

. Este o măsură abuzivă, în condiţiile în care, în 2009, în învăţământ au fost reduse 20.000 de posturi", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, citat de Mediafax.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat săptămâna aceasta că anul viitor circa 70.000-80.000 de bugetari vor fi concediaţi. Şeitan nu a precizat dacă este vorba şi despre desfiinţarea unor posturi care nu au fost ocupate. Potrivit unor surse citate de agenţiile de ştiri, se pare că principalii vizaţi vor fi tinerii, întrucât aceştia îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă.

sursa: Evenimentul zilei

Niciun comentariu: