Criteriile de clasificare a hotelurilor trebuie urmarite din proiect.
85% din spatiile de cazare din Romania au maximum trei stele.
Sistemul de clasificare a unitatilor de cazare din Romania, prin care se acorda stele si margarete, se bazeaza aproape in intregime pe existenta fizica a facilitatilor, acordandu-se mai putina atentie calitatii. Pentru a nu avea surprize de genul „am platit pentru un hotel de patru stele si am primit maximum trei”, va oferim cateva informatii privind criteriile care stau la baza acordarii clasificarii unui hotel.
Vestea buna este ca, din acest an, „clasificarea structurilor de primire turistice are ca scop prioritar protectia turistilor, constituind o forma codificata de prezentare sintetica a nivelului de confort si a ofertei de servicii”.
Textul de lege apartine normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice intrate in vigoare in luna mai a.c., elaborate la cererea UE.
Mai mult, acestea obliga operatorii economici care construiesc structuri de primire turistice sa asigure, inca din faza de proiectare, respectarea criteriilor de clasificare.
Aceasta conditie vizeaza in primul rand suprafata minima a camerelor precum si eventualele facilitati a caror existenta permit acordarea unui anumit numar de stele, precum piscina, sala de sport sau conferinte.
Indiferent de clasificare, exista reguli comune tuturor categoriilor de hoteluri. Astfel, in toate spatiile de cazare, precum si in grupurile sanitare (cu exceptia celor exterioare) trebuie sa se asigure in sezonul rece o temperatura minima de 18 grade Celsius, iar in sezonul cald de maximum 25 grade C. In acelasi timp, grupurile sanitare trebuie sa aiba asigurate, in permanenta, apa calda si rece, chiar si la o stea.
Constructiile trebuie sa fie, potrivit aceleiasi norme, astfel realizate incat sa se evite deranjarea turistilor din cauza zgomotelor produse de instalatiile tehnice ale cladirii sau a altor factori de poluare, nefiind admise nici spatiile de cazare la subsol, daca nu au aerisire sau lumina naturala directa.
Este legiferata chiar si culoarea asa-numitului „inventar moale” (lenjeria de pat, prosoapele si halatele), de regula acestea trebuind sa fie albe.
Pe langa aceasta, pardoselile si peretii grupurilor sanitare vor trebui sa aiba finisaje din materiale usor lavabile si de buna calitate, iar starea generala de curatenie sa se incadreze in normele de igiena stabilite de Ministerul Sanatatii.
Pe de alta parte, raman valabile certificatele deja acordate, acestea necesitand reinnoirea, pe masura ce termenul de valabilitate (de trei ani) expira.
Incalzirea centrala, obligatorie
Pentru acestea, normele impun ca starea cladirii sa fie buna, si nu foarte buna ca in cazul unitatilor de patru si cinci stele. Situatia este valabila si in cazul hotelurilor apartament si a motelurilor.
Aceste unitati, precum si cele de patru stele, nu sunt obligate sa aiba propria parcare cu paza.
Regulile impun existenta unui parcaj auto in folosinta unitatilor de doua si trei stele pentru 20% din numarul camerelor. Procentul creste la 40% pentru unitatile de patru stele si la 50% din numarul de camere pentru cinci stele.
Hotelurile de o stea nu sunt obligate sa aiba parcare, in timp ce in mod normal motelurile ar trebui sa asigure un loc de parcare pentru fiecare camera.
Regulile privind parcarea sunt noi, astfel incat pentru hotelurile clasificate si construite anterior ordinului citat numarul locurilor de parcare obligatorii se injumatateste.
O alta diferenta „fizica” intre unitatile de clasificari diferite se refera la existenta serviciului de securitate si paza, care nu este obligatoriu la una si doua stele. Paza este obligatorie pentru unitatile de trei stele cu peste 50 de camere, ca si la cele de patru si cinci stele. In schimb, indiferent de clasificare, toate tipurile de structuri de cazare sunt obligate sa aiba sistem de incalzire centrala (cu exceptia celor cu activitate sezoniera estivala).
Existenta aerului conditionat nu este obligatorie la hotelurile, apartamentele si motelurile de una-trei stele (inclusiv), ca si a sistemelor de climatizare.
O camera la cinci stele = 20 mp
Diferenta de calitate se face si la dimensiunea camerelor, fara grup sanitar, care au propriile reguli. Astfel, dupa noile reguli, o camera cu un pat la un hotel de cinci stele trebuie sa aiba minimum 16 mp, iar una dubla, cel putin 20 mp.
La patru stele, dimensiunea camerei scade la 15 mp pentru un single si pana la 18 mp pentru o camera dubla. Camerele duble din hotelurile de trei stele trebuie sa aiba cel putin 15 mp, pe cand la doua stele dimensiunea se reduce pana la 12 mp. La o stea, dimensiunea minima ceruta de lege este de 11 mp. Trebuie remarcat faptul ca, la unitatile care sunt deja clasificate sau care si-au depus documentatia inainte de 19 mai, suprafata camerelor se reduce cu 15% fata de nivelul amintit mai sus.
Daca existenta televizoarelor nu este obligatorie la unitatile de o stea, minibarul este obligatoriu de la trei stele in sus (inclusiv), ca si telefonul din camere. Spre deosebire de cele de clasificare inferioara, unitatile de cinci si patru stele trebuie sa aiba restaurant propriu, bar, spatii pentru congrese, un serviciu de masaj, fitness sau sauna.
Au fost introduse reguli noi in ceea ce priveste angajatii care deservesc turistii. Astfel, 75% din totalul personalului de servire al unui hotel de cinci stele trebuie sa cunoasca „limbi straine”, procent care scade la 50% la unitatile de patru stele si la 25% la cele de trei stele.
Diferenta sta in detalii
Printre criteriile minime de obtinere a clasificarii de cinci stele, potrivit legii, se numara obligativitatea ca lungimea patului sa fie de minimum 200 cm, ca si la unitatile de trei si patru stele.
La categoria cinci stele trebuie sa existe un grup sanitar pentru fiecare doua locuri, iar la categoria patru stele, precum si la restul categoriilor, minimum un grup sanitar la patru locuri.
La categoriile de patru si cinci stele, materialele folosite pentru perdele, draperii, lenjerie trebuie sa fie din matase, bumbac sau alte materiale de calitate superioara.
De asemenea, atat la categoria de cinci, cat si la patru stele lenjeria si prosoapele trebuie schimbate la fiecare doua zile, iar halatele la trei zile.
Categoria de clasificare a hotelului este conditionata de indeplinirea in totalitate a criteriilor obligatorii si de realizarea unui punctaj minim, rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare.
Astfel, pentru ca un hotel sa fie clasificat la cinci stele trebuie sa intruneasca minimum 150 de puncte, iar pentru patru stele minimum 120.
Unitatile de patru si cinci stele trebuie sa asigure cel putin 18 servicii suplimentare, la alegerea investitorului. Pentru a obtine un brevet de trei stele este nevoie de 70 de puncte, iar pentru doua stele, 30 de puncte.
Astfel, se obtin 15 puncte, suplimentar, pentru existenta unui bar in incinta, 10 pentru prezenta garajelor pentru minimum 20% din numarul camerelor, alte 10 pentru parcajul auto propriu, cu paza, pentru minimum 30% din numarul camerelor.
Pentru amenajarea unei piscine acoperite se acorda 30 de puncte, in timp ce pentru saloane de cosmetica sau servicii de curatatorie 10 puncte. Asigurarea ziarelor si a revistelor gratuite pe hol aduce doua puncte, ca si prezenta trusei de cusut in camere, sau a serviciului de inchiriere de masini.
Spatiul verde de odihna, indiferent de dimensiune, aduce cinci puncte, ca si un teren de badminton, tenis sau camera de computere cu acces la internet.
Doar 15% din unitati la capitolul patru-cinci stele
La ora actuala, potrivit datelor Directiei Generale de Autorizare din Ministerul pentru IMM, Turism si Profesii Liberale sunt autorizate 981 de hoteluri, care insumeaza 71.643 de camere.
Se remarca faptul ca numai 15% din totalul unitatilor autorizate sunt de categorie superioara, cu toate ca cererea este in crestere constanta pentru acest segment.
* cinci stele: 16 hoteluri, 1.830 de camere, 3.682 de locuri
* patru stele: 132 de hoteluri, 10.003 camere, 19.729 de locuri
* trei stele: 421 de hoteluri, 23.566 de camere, 45.845 de locuri
* doua stele: 342 de hoteluri, 32.392 de camere, 64.233 de locuri
* o stea: 70 de hoteluri, 3.852 de camere, 7.899 de locuri
Sursa: Financiarul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu