duminică, octombrie 04, 2009

Piscina Diavolului

Cascada Victoria, Piscina Diavolului se găseşte la graniţa dintre Zimbabwe şi Zambia între oraşele Victoria Falls şi Livingstone, fiind declarat 1989 de UNESCO monument al naturii.


 


Primul euopean care descoperă cascada la 16 noiembrie 1855 a fost scoţianul David Livingstone, misionar şi cercetător al Africii, numind-o în cinstea reginei Angliei (Victoria). Băştinaşii Kolo numesc cascada Mosi-oa-Tunya = "Fumul tunător" numele provine din ceaţa provenită din pulverizarea apei, care se înalţă până la 30 de m înălţime fiind vizibilă de la o distanţă de 30 km. Cascada este situată pe cursul fluviului Zambezi, apele acestuia căzând în cataracte de la o înălţime de 110 m, având o lăţime de 1708 m, cu un debit de 170 m³/s - 10.000 m³/s, această variaţie a debitului de apă se datorează anotimpului secetos (septembrie şi octombrie) respectiv ploios (februarie şi martie). Dezvoltarea şi existenţa pădurii ecuatoriale din regiune este datorită aburilor de apă produşi continuu de cascadă. Parcul naţional "Mosi-Oa-Tunya" unde se află cascada, se întinde pe o suprafaţă de 68,6 km² este pus sub protecţie din anul 1934 devenind parc zoologic în anul 1972. Parcul este situat amonte de cascadă cu drumuri amenajate şi cu o faună şi floră bogată.




După ideea misionarului David Livingstone era fluviul Zambezi "calea Domnului" pentru creştinarea necredincioşilor din Africa de Sud. Cascada dovedindu-se de netrecut, separând cursul superior de cel inferior al fluviului. Cataracta îngustă are un singur canion de ieşire care are avale pe o distanţă de câţiva kilometri o direcţie şerpuită. Această regiune este prima parte a cursului mijlociu al fluviului, ce se întinde până la barajul Cabora-Bassa în Mozambic, străbătând pe acest parcurs numeroase cataracte. Ceeace impresionează pe vizitator este ceaţa de apă văzută de la o distanţă de mai mulţi kilometri, care creşte împreună cu vuietul apelor pe măsură ce ne apropiem.

Niciun comentariu: