duminică, octombrie 04, 2009

Luna decembrie din an

Luna decembrie, perioada sarbatorilor de iarnaDecembrie este a 12-a lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele şapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

Luna Decembrie începe (astrologic) cu soarele în semnul Săgetătorului şi sfârşeşte în semnul Capricornului. Din punct de vedere astronomic, luna decembrie începe cu soarele în constelaţia Ophiuchus şi se sfârşeşte cu soarele în constelaţia Săgetător.

Numele lunii decembrie (latină: December) vine de la cuvântul latinesc decem, zece, pentru că luna decembrie era a zecea lună în calendarul roman.


Grecii numeau luna decembrie Poseidon. În România, luna decembrie, popular, se numeşte Undrea. Denumirea de Undrea sau Andrea vine de la faptul că încă se păstrează amintirea Sfântului Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie.

Decembrie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi Septembrie

I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna decembrie: Gerul îngheaţă becurile felinarelor pe uliţe. Primăria hotăreşte a aşeza la fiecare răspânte câte o sobă de tuci. Un amic al guvernului va fi însărcinat, fără leafă, numai cu diurnă, să meargă la Paris spre a cumpăra sobele, cari vara vor putea servi şi la altceva.

Niciun comentariu: